Op de PABO heb je al bewezen over de nodige basisvaardigheden te beschikken om als bevoegd leerkracht aan de slag te mogen. Je moet die basisvaardigheden nu zelf verder ontwikkelen om uit te groeien tot een ervaren en effectieve leerkracht. Beeldbegeleiding is een effectief instrument om die groei in jezelf te ontwikkelen. Met beeldbegeleiding krijg je echt zicht op je eigen leerkrachtgedrag en het effect van dat gedrag. Beeldbegeleiding is bij beginnende leerkrachten vooral geschikt voor de ontwikkeling van je interactie met leerlingen, je klassenmanagement, en de effectiviteit van je instructie.
De ervaren leerkracht
Als ervaren leerkracht heb je door de jaren heen routines opgebouwd, dat is fijn want dat maakt het werken makkelijker. Helaas zijn routines niet altijd effectief en er kunnen ook blinde vlekken ontstaan in het kijken naar je eigen leerkrachtgedrag. En soms kan je niet verder op routine omdat er nieuwe eisen gesteld worden aan jou als leerkracht. Beeldbegeleiding is bij ervaren leerkrachten zowel geschikt voor het aanleren van gevraagd nieuw gedrag, als voor het finetunen van je interactie met leerlingen, je klassenmanagement, en de effectiviteit van je instructie.
Het kind
Kinderen hebben soms hulp nodig bij het zicht krijgen op het eigen gedrag om voort te kunnen in hun ontwikkeling. Soms helpt het als een leerkracht in gesprek met de leerling onderzoekt wat effectief gedrag is en wanneer het al wel goed gaat. Soms is iets anders nodig. Beeldbegeleiding kan kinderen helpen om met visuele ondersteuning zicht te krijgen op effectief gedrag in moeilijke situaties. Dit vraagt inzet van het kind, maar ook van de omgeving van het kind (leerkracht, ouders, medeleerlingen). Een kindtraject is altijd een op-maat-traject!
Het team
Schoolkwaliteit heeft te maken met consistentie in de kwaliteit van het handelen van het hele team. Implementatie van nieuwe manieren van werken en de ontwikkeling van de kwaliteit van het onderwijs op een school is teamwerk. Deze trajecten kunnen schoolbreed zijn, maar ook in klein groepsverband plaatsvinden. Beeldbegeleiding kan daarbij een toegevoegde waarde hebben. Het is een effectieve manier om dilemma’s en good practice met elkaar te delen. Beeldbegeleiding op teamniveau vergroot het bewustwordingsproces van het eigen handelen in vergelijking tot het handelen van anderen en verruimt het handelingsrepertoire van de leerkracht(en) en daarmee het handelingsrepertoire van het team.